Dzień dobry wszystkim!
Wyspani? Bo ja tak mimo, że oglądałam do późna z moim
chłopakiem film – „Whiplash”. Polecam tym, którzy lubią produkcje trzymające w
napięciu. Ostatni nasz post śniadaniowy spotkał się z negatywnym odbiorem.
Chciałabym sprostować ich uwagi, które dotyczyły ilości kalorii, tłuszczy i
cukrów w naszych posiłkach. Razem z Klaudią jesteśmy osobami bardzo aktywnymi
fizycznie. Ja ćwiczę co drugi dzień, a nawet i codziennie, bardzo intensywnie.
Każdy organizm jest inny, a mój i Klaudii potrzebuje dużej ilości kalorii, by uzupełniać
braki po treningach. Nasze posiłki są tylko propozycją i nie wszyscy muszą z
nich korzystać. Te posiłki dobrze wpływają na nasz metabolizm i dzięki nim
jesteśmy w dobrej formie a nasza waga jest dla nas zadowalająca :)
A przed Wami owsiankowo-omletowy świat według Magdy!
Jestem zakochana w tych posiłkach. Owsianka, która w
dzieciństwie była moim przekleństwem, dziś jest moim numerem jeden posiłków
przed treningiem.
Teraz przedstawię Wam trochę faktów o niej:
- Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu. Sportowcy cenią płatki owsiane za to, że są źródłem siły, kobiety za właściwości odchudzające i odmładzające, a lekarze korzystają z ich działania leczniczego i ochronnego. Przekonaj się, że warto jeść owsiankę.
- Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy.
- Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój.
- W zarodku oraz bielmie ziaren owsa jest dużo witaminy E, silnego przeciwutleniacza, chroniącego komórki i spowalniającego procesy starzenia.
- Błonnik rozpuszczalny w owsie to głównie beta-glukan. Beta-glukan spowalnia procesy przyswajania cukrów, zapobiega więc otyłości i cukrzycy typu 2, wiąże kwasy tłuszczowe oraz substancje toksyczne i zwiększa ich wydalanie, zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Udowodniono też, że wzmacnia układ immunologiczny, bo pobudza do większej aktywności fagocyty odpowiedzialne za wchłanianie bakterii, wirusów, które atakują organizm.
- Z kolei frakcja nierozpuszczalna błonnika zawartego w owsiance m.in. poprawia pracę jelit, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, pomaga więc przy nadkwasocie i zgadze, i daje uczucie sytości, pozwalając zmniejszyć kaloryczność posiłków.
- W porównaniu do innych zbóż owies zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7%. Jednak tłuszcz ten ze względu na swój skład chemiczny jest bardzo cenny, bo zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie potrafi wytwarzać. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Działają również jak nutrikosmetyk od wewnątrz - dbają o nawilżenie skóry. Mało tego – łagodzą także podrażnienia, spowodowane alergią.
- Udowodniono, że udział płatków owsianych w codziennej diecie zapewnia większą sprawność fizyczną i wytrzymałość. Na pierwszy posiłek dnia i jako przekąski jedzą je kulturyści, biegacze, zawodowi kolarze. Dobrze zbilansowana dieta sportowców i amatorów aktywnego trybu życia zawsze powinna zawierać produkty owsiane.
- Owsianka na śniadanie czy w formie przekąski między posiłkami to idealne dietetyczne danie. Po pierwsze dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy stosunkowo niewielkiej ilości kalorii, po drugie likwiduje uczucie głodu, wypełniając szczelnie przewód pokarmowy, co jest zasługą błonnika. Po trzecie spowalnia opróżnienie żołądka, dzięki czemu odczuwa się długo sytość.
Źródło: m.poradnikzdrowie.pl
Jeżeli przeczytaliście, to już wiecie jakie walory zdrowotne
posiada nasza pyszna owsianka. To ona daje mi tak dużo energii przed
treningiem, dzięki niej jestem w stanie wykonać od początku do końca
najtrudniejsze ćwiczenia. By nasza owsianka miała niższy indeks glikemiczny
zalewajmy ją wcześniej ugotowaną wodą lub mlekiem. Ja spożywam ją najczęściej z
miodem, bo bez niego owsianka nie ma dla mnie smaku. I do tego jakiś owoc, plus
suszone rodzynki i suszona żurawina.
Po treningu tworzę swoje smakowite omlety, które w mojej
diecie składają się z dwóch jajek. Jak wiemy białko jest niezbędne do
regeneracji mięśni wyczerpanych po ćwiczeniach. Staram się go zjadać do 30 min
po wysiłku.
Mój przepis na typowy omlet po treningowy:
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka mleka
- 1,5 łyżki zalanych wcześniej wrzątkiem otrąb owsianych
To wszystko mieszam na gładką konsystencję i wylewam na
patelnię, którą wcześniej polewam oliwą z oliwek.
Dekoruję je wedle uznania i przykłady będą podane pod
zdjęciami.
Pragnę podkreślić, że wszystkie sporządzane przez nas
posiłki są na „studencką kieszeń” i dużo produktów starcza na długi czas, więc
warto w nie zainwestować.
Na naszym fp na facebooku dodam zdjęcie produktów, których
używam do wykonania omletów i owsianki :)
Mam nadzieję, że post się spodobał i że był przydatny <3
Życzę miłego i słonecznego dnia :*
A Wy co lubicie jadać na śniadania?
- owsianka na mleku z miodem, bananem, suszoną żurawiną i suszonymi rodzynkami
- owsianka na mleku z miodem, truskawkami, suszoną żurawiną i suszonymi rodzynkami
- owsianka na mleku z miodem, truskawkami, suszoną żurawiną i suszonymi rodzynkami
- owsianka na mleku z bananem, kiwi, suszoną żurawiną i suszonymi rodzynkami
- omlet owsiany z bananem, polany activią i miodem + herbatka oczyszczająca marks&spencer
- omlet owsiany z kiwi, polany activią i miodem
- omlet owsiany posmarowany masłem orzechowym z truskawkami i kiwi
- omlet owsiany posmarowany serkiem danio waniliowym, z truskawkami i bananem
- omlet owsiany polany activią z bananem i truskawkami
- omlet owsiany: 1 połówka masło orzechowe z bananem, 2 połówka nutella z truskawkami
śniadanko idealne!
OdpowiedzUsuń